video Feature
Sponsored Links
Amazon Product Search

Kafe - Prodhimi dhe-prodhim

Kafe – pemë

Kafe -”tree” është një variant i një shkurre me gjelbërim të përjetshëm tropikale. Ka tri pemëe e kafe “tree”, ku të tre burim afrikane janë:

 • Arabica
 • Liberica
 • Robusta

Arabica ka origjinën nga Etiopia dhe është i përshtatshëm për sasi më të mëdha të 600 milion të 2200m. Liberica, e cila vjen nga Afrika perëndimore, dhe robusta, e cila ka origjinën nga Kongo, rriten të mirë nën 600m. Liberica dhe robusta të rritet edhe në druri përreth dhe kërkojnë kujdes të më pak se Arabicas. Liberica dhe robusta pemëve prodhojnë natyrisht fitime më të larta sasiore, por kafe e këtyre bimëve ka një shije më shpejt të ashpër dhe kafeinë e tyre – përmbajtje të mund deri në 50% më i lartë të jetë në krahasim me Arabica. Kafe mostselled në supermarket zakonisht është më pak e shtrenjtë dhe Liberica robusta. Epicures preferojnë në të kundërtën pothuajse ekskluzivisht në Arabica më të shtrenjta.

Më të mira lulezon kafe në temperatura mes 25 dhe 35 Celsius në shumën sipas lloj i kafe me 2200m (Liberica dhe robusta në shuma nën 600 dhe Arabica mes 600 dhe 2200m nivelin e detit). Si kushte ideale klimatike mund të quhet një shkëmbim në mes me bollëk shi dhe diell, kështu që vijnë manaferrat (coffeebeans) me pjekurinë e plotë. Gjendja e nëntokësore nuk luan rol të madh, megjithatë është një kullimit të mirë favorshėm.

Kafe – fasule nuk e pjek të gjithë në të njëjtën kohë. Normalisht lule rritje të parë dhe pas se manaferrat, që stadiumi të ndryshme të drejtuar pjekurisë përmes, kështu korrat e kafe nuk është një punë e lehtë për të bërë. Vetëm manaferrat pjekur mund të korrur. Në qoftë se degët janë me manaferrat shumë e gjatë, prishin fasule. Nëse të fshehtën janë megjithatë ende gjelbër, nuk mund të korrur ata / ai / e saj gjithashtu dhe mbledhësit e duhet të vijë më vonë përsëri. Për të Lartë-kafe të cilësisë vjelësit duhet të kthehet, pra në mënyrë të përsëritur në një pemë. Çdo pemë mbart në vit rreth një kilogram fasule. Mbjellja e kafesë është shumë e punës intensive për këtë arsye.

Prodhuesit e kafe më pak të shtrenjta filloi me riorganizon në të korrat e kafe. Kafe korrur nuk është pjekur një nuancë të ashpër dhe nuk ka një ‘të plotë’ shije. Për shembull disa prodhues në Brazil të përdorë një metodë të, që korren degë e tërë e pemës gjithëpërfshirëse lë, lule, manaferrat e gjelbër dhe të pjekur. Kjo procedurë është shumë dëmtues për të pemëve dhe rigjenerimin e zgjat disa vite. Një metodë tjetër më pak i dëmshëm është aplikuar në Afrikë, domethënë lëkundje e pemëve. Manaferrat gati të bjerë në tokë, të tjerët mbeten në pemë.

Pas gjashtë viteve kafe – pemë mbart manaferrat të dobishme. Kjo për dhjetë vjet. kafe – pemëve të bëhet 5m për 13 milion të lartë, në plantacione janë ata / ai / saj por vetëm 2 milion të lartë, që me atë cilësi më të mirë është që të arrihet në fasule dhe është gjithashtu e thjeshtë të korrat.

Që ka vetëm tre kryesore – llojet e kafe – pemë, pyetje intrudes, pse ka kaq shumë lloje të ndryshme të fasule, të cilat janë ofruar për shitje? Raeson është diversitetin e klimës, shumat, kate dhe shirat e, ku rritet kafe. Kafe – pemë të rriten vetëm në zonat tropikale dhe subtropikale, dhe këto zona përreth globit kanë dallime shumë të mëdha klimatike. Në krahinën malore të Amerikës Qendrore rregull temperaturat e ftohtë me erë dhe mjegull. Ndryshe në të nxehtë, steaming ultësirë – xhunglave të Afrikës dhe në weathers ndryshueshme të Karaibe. Të gjitha këto fusha të jepnin fasule me individuale dhe për zonën në rritje karakteristikat tipike.

Përpunimin e të fshehtën korrur

Rezultatet e përpunimit pas një procesi të lagësht apo të thatë. Në metodën e lagur, fasule të shkojnë deri në tre ditë në fermentim të ashtuquajturat – tank. Kjo “i larë” kafe ka aciditet të lartë dhe shije karakteristike mprehtë se fasule të përpunuara në mënyrë të thatë. Në metodën e thatë manaferrat janë tharë në diell dhe cipa pasi që. Këto fasule display aciditetit zakonisht më pak. Shije është e rrumbullakët të plotë aromë dhe erë të më shumë se që me anë të metodës me lagështirë të përpunuara fasule.

Disponueshmërinë e me bollëk të pastër, uji i freskët shpesh vendos, që të përpunimit – Metoda kafe-prodhuesve të shfrytëzojë. Në Evropën Qendrore – dhe Amerika e Jugut është mbizotërues metoda e lagur, në Afrikën lindore dhe Jemen metodën e thatë. Edhe pse metoda e lagur prodhon rezultate më të mira – shije më shumë, Bean në përputhje, cilësi të vazhdueshme dhe prognostizierbare -, janë prodhuar disa coffees të shkëlqyer me metodën e thatë.

Pas kësaj kafe është e vlerësoi me dorë, zgjidhet dhe kategorizuar.

Kafe është prodhuar dhe eksportuar nga një numër i madh nga vendet. Çdo vend ka atë të sistemit të vet për klasifikimin, kështu ka më shumë se njëqind llojet e kafes. Por ka disa arsye – grupe dhe klasifikime. Të tre coffees themelore groupsof janë:

 • I butë janë të gjitha nga laminati arabe, cilat rriten jashtë Brazil. Këto coffees përfshijë kualitetin – kafe, të cilat janë të prodhuara nga-kafe epikurian – industri. Shprehja “butë” nuk i referohet absolutisht për shijen e kafesë, disa kanë një shije të hidhur ose të mprehtë.
 • Brazilias janë të gjitha coffees , të cilat janë rritur në Brazil. Këto janë llojet janë pothuajse ekskluzivisht Arabicas. Brazilias kanë është përdorur kryesisht për më pak të shtrenjta dhe për kafe.
 • Robustas janë në Afrikë llojet rritur i kafe, që i hedhin gjithashtu të cilësisë më të ulët.

Më tej ekzistojnë klasifikime ende shumë më poshtë këtij një, të cilat shkojnë mbrapa p.sh.. në llojin e bimëve (Excelsa, Uiski burbon, Maragogype) ose metodën e prodhimit (lagësht ose në mënyrë të thatë) apo bimore (Arabica, Liberica, Robusta).

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • email
 • Identi.ca
 • LinkedIn
 • Live
 • MSN Reporter
 • MySpace
 • Orkut
 • Reddit
 • RSS
 • Technorati

Leave a Reply

*